dinsdag 2 november 2021

Recept

 

In de discussie omtrent het lerarentekort en de daarmee gepaard gaande vraag naar het aantrekkelijker maken van het lerarenberoep, deel ik graag het volgende recept.

 

Eenvoudig recept voor een aantrekkelijker lerarenberoep

Ingrediënten: statuut (vaste benoeming met bijhorende reaffectatie en voorrangsregel), lerarenopleiding, directie, inspectie, verloning (en eventueel: quota).

Werkwijze: schaf de vaste benoeming en de uitwassen daarvan (reaffectatie en voorrangsregel) af. Het gevaar om weggeduwd te worden door vastbenoemden met meer anciënniteit is veel reëler dan door een malcontente directeur te worden opzijgezet.

De directeur wordt in dit recept trouwens vervangen door een directie, dat wil zeggen een leidinggevend comité van tenminste drie leraren dat op geregelde tijdstippen beleidszaken bespreekt en afhandelt.

Intussen de nieuwe leraren opleiden met de nadruk op algemene ontwikkeling en grondige kennis van de verschillende onderwijsmethodes. Daaraan gekoppeld seminaries over onderwijsvernieuwing (tot en met onderzoek van schoolarchitectuur).

Schaf tegelijk de inspectie af en zet in op zelfevaluerende en zelfsturende scholen. Het geeft de leraren meer verantwoordelijkheid dan enkel lesgeven, maar ze nemen ter zelfdertijd ook een belangrijk deel van hun job in eigen handen.

Voeg een snuif extra verloning toe voor leraren die in grootstedelijke agglomeraties en andere knelpuntgebieden willen lesgeven. Extra verloning sowieso in ruil voor het opgeven van de vaste benoeming (zie hierboven).

Bekijk ook eens of quota voor een evenrediger verdeling mannen – vrouwen en meer diversiteit extra smaak kunnen bieden.

Goed roeren op lage temperatuur (zodat het potje niet overkookt).

Veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bijlage 9: Over de relevantie van het werk van Fernand Deligny

  De relevantie van en het inspirerende in het werk van Fernand Deligny   Alleen al op basis van een aantal kernbegrip...